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JS/10/20 
 

17 September 2010 
 
Dear Colleagues 
 
Statutory Leave and Compensatory Leave 
 
The Joint Secretaries have been asked to clarify the issue of compensatory leave provisions in 
paragraphs 6.35 and 6.36 of the SNCT Handbook.  The following explanatory note has been 
prepared and has been inserted into the SNCT Handbook for ease of reference: 
 

Explanatory Note: 
 
Compensatory leave must be provided to a teacher or music instructor for leave arising 
from sickness during periods of school vacation.  However, any days provided under 
paragraphs 6.35 and 6.36 are not additional to the statutory leave provisions.  Where a 
teacher has been absent for an entire leave year and is in receipt of 28 days statutory 
leave, the teacher will not receive 10 days compensatory leave in addition.  Similarly, 
when a teacher has received 10 days compensatory leave, the maximum to be provided 
under paragraph 6.37 will be 18 days leave. 

 
A revised section of the SNCT Handbook is attached and holders of the Handbook should 
remove existing Section 6 and insert the replacement. 
 

Yours sincerely 
 

Tom Young (Employers’ Side) 
Drew Morrice (Teachers’ Panel) 

Stephanie Walsh (Scottish Government) 
 

Joint Secretaries 
 


