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Dear Colleague 
 
Leave Arrangements 
 
The Joint Secretaries have been asked to clarify how the annual leave arrangements set 
out in Part 2, Section 5, paragraph 5.5 of the SNCT Handbook impact on leave entitlement 
on the commencement or termination of a contract. 
 
When calculating balance of leave entitlement on the commencement or termination of a 
contract Councils should calculate the entitlement against the pattern of paid annual leave 
determined locally. 
 
On the commencement of permanent employment during the session employers should 
confirm to the employee: 

­ the entitlement to paid leave in the remainder of the leave year.  
­ any salary implications and consequential actions 

 
On the termination of employment the Council shall calculate the leave entitlement and 
thereafter take action based on the employee’s accrued leave.  Such action should be 
taken regardless of whether the employee is taking up employment with another Scottish 
Council. 

 
 

Yours sincerely 
 
Tom Young (Employer’s Side) 
Drew Morrice (Teachers’ Panel) 
Stephanie Walsh (Scottish Government) 
 
Joint Secretaries 
 
 


