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Dear Colleague  
 
Miscarriage before 24 weeks 
 
The SNCT has been asked to consider how miscarriages which occur before 24 weeks are 
treated. 
 
The SNCT provision is currently set out in paragraph 7.16: 
 

“7.16 Where an employee is absent before the start of the maternity leave period due to 

illness, the absence will be treated as sickness absence except when paragraph 7.17 

below applies. This includes absence due to miscarriage (that is, prior to the 24th week of 

pregnancy).  

7.17 If an employee is absent because of a pregnancy related illness, and there are fewer 

than four weeks before her baby is due, she will be deemed to have commenced ML. 

7.18 Where an employee is unable to return to work after the ML period has ended, or on 

the date previously notified, due to sickness, the normal sickness notification and 

certification procedures as set out in Section 6 (Sickness Allowances and Notification 

Arrangements) apply.” 

While maternity rights are protected after 24 weeks and the period before 24 weeks is 

covered by sickness absence provisions the sickness must be treated as a maternity 

related sickness absence and appropriate support should be given. 

You are asked to bear this in mind in relation to attendance management procedures. 

 
Yours sincerely 
 
Tom Young (Employers’ Side) 
Drew Morrice (Teachers’ Panel) 
Stephanie Walsh (Scottish Government) 
Joint Secretaries 


